Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden “Samsun Turizm Elçisiyim” projesi
Haber
24 Aralık 2021 - Cuma 10:24
 
Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden “Samsun Turizm Elçisiyim” projesi
Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden “Samsun Turizm Elçisiyim” projesi
Eğitim Haberi
Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden “Samsun Turizm Elçisiyim” projesi

Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yürüttüğü “Samsun Turizm Elçisiyim” projesi kapsamında 22 Aralık 2021 tarihinde Samsun merkezde yer alan müzelerden sırasıyla Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Ruhu Şehitler Müzesi, Bandırma Vapuru Müzesi ve Panorama müzesine 22 öğrenci ve 3 öğretmenlerle birlikte gezi düzenledi.

 

Proje danışmanı Selim Aksar yaptığı açıklamada; “Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi olarak 3 yıldır “Samsun Turizm Elçisiyim” projesini uygulamaya çalışıyoruz. Proje ile öğrencilerimizin yaşadığı şehrin kültürel miraslarını, tarihi ve kültürel zenginliklerini Samsun'un tarihi ve önemli yerlerini ziyaret ederek tanımalarını ve tanıtmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

 

Bu gezimizde de sosyal etkinliklerde görev alan öğrencilerimizi ödüllendirmeyi tercih ettik. Proje danışmanlarımız Kadir Macit ve Yasemin Engin öğretmenlerimize ve projemize araç desteği veren Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

Müzeler hakkında kısa bilgi Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Ruhu Şehitler Müzesi: 19 Mayıs 1919'daki Kurtuluş Savaşı’nın kararının verilmesinin odak noktalarından biri olan Sadi Tekkesi Kuvâyi Milliye Ruhu Müzesi, 99 yıl önceki ruhunu bugüne yansıtıyor. 2013 yılında restore edilerek haline getirilmiş. Kurtuluş Savaşı kararına Anadolu’dan verilen ilk destek yerlerinden bir tanesi olan Sadi Tekkesi, o günkü halini bugüne taşıyarak gelecek nesillere örnek olmaya çalışıyor.

 

Tematik müze kompleksi, tekke binası, anı evi, diaromik müze, kantin ve tuvaletler ile farklı ebatlarda 5 adet avludan teşekküldür. İçerisinde 7 adet balmumu heykel olan bina tematik bir müze olarak biçimlendirilmiştir. Dijital ortamda yapılan sunumlarla müze gezilebilmektedir. Bandırma Vapuru Müzesi: Bandırma Gemisi, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda önemli bir rolü olmuştur. 1878 yılında Glasgov'da yapılan gemi uzun yıllar yük taşımıştır.

 

12 Aralık 1891 yılında batan gemi aynı yıl içinde yeniden yüzdürülmüş. 1894 yılında o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen İdare-i Mahsusa'ya nakledilen gemi bu tarihten itibaren "Panderma" adıyla Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımaya başlamıştır.

 

28 Ekim 1910 tarihinde İdare-i Mahsusa adı "Osmanlı Seyrüsefain İdaresi" (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı "Bandırma" olarak değiştirilmiş ve posta vapuru haline getirilmiştir. 19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etmiş ve 1924 yılında "Türkiye Seyrüsefain İdaresi" tarafından hizmet dışı bırakılmıştır.

 

1925 yılında İlhami Söke'ye satılan gemi aynı şahıs tarafından 4 ay içinde Haliç'te sökülmüştür. 07 Şubat 2005 tarihinde Bandırma Vapuru'nun kullanım hakkı ve işletmesini devralan Samsun Büyükşehir belediyesi tarafından müze haline dönüştürülerek 19 Mayıs 2006 tarihinde ziyarete açılmıştır. Gemi içindeki kamarada Mustafa Kemal Paşa ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri bulunmaktadır. 1878 yılında imal edilmiş duvar saati, telefon, harita ölçüm malzemeleri, yangın tüpü, masa ve sandalyeler, burada sergilenen diğer eserlerdir.

 

35.000 metre kare alana kurulmuş olan Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi bünyesinde; Çanakkale Savaşı'ndan düşmanın İzmir'de denize dökülüşüne kadar süren zorlu mücadeleyi simgeleyen seramik rölyefler, Samsun ve ilçelerinden İstiklal Savaşı'nda kaybettiğimiz 1.200 şehidimizin adlarının yer aldığı şehitler yazıtı, Milli Mücadele'yi anlatan 10 adet bronz rölyef, yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı ve İstiklal Mücadelesinde kahraman Mehmetçik tarafından kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları ve uçaksavar gibi savaş malzemeleri bulunmaktadır.

 

Panorama müzesi: “Panorama 1919 Müzesi dijital ve diagromik olmak üzere 2 ana bölümden oluşuyor. Diagromik bölümde Türkiye’nin en büyük yağlı boya tablosu bulunuyor. Bu tablo, Mustafa Kemal Atatürk’ün Dikmen sırtlarında Seymenler tarafından karşılanışını simgeliyor. O tablonun önündeki objeler de tamamlanmış durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin işbirliği ile eski Yaşar Doğu Spor Salonu’nda gerekli düzenlemeleri yapılan müzede üstü kapalı olan tek panoramik müze olarak Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Şehit, Erkut, Yılmaz, Mesleki, ve, Teknik, Anadolu, Lisesinden, “Samsun, Turizm, Elçisiyim”, projesi, ,
Yorumlar
dini sohbetler sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet emlak seviye 5 mutfak lavabo tıkanıklığı açma özellikleri galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı İstanbul evden eve nakliyat çanakkale psikolog eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma
Haber Yazılımı