Bafra'da kırmızı lahana hasadına başlandı

Bafra Ovası’nda 100 bin dekar alana ekilen kışlık sebzenin, 25 bini kırmızılahana olarak ekildi.

 

Ekilen Kırmızı Lahanadan bu yıl 25 bin dekar alanda, 200 bin ton rekoltenin üzerinde olması bekleniyor.

 

Bafra Ovası yazlık sebze ve kışlık sebzede Türkiye’de lider durumda olduğunu söyleyen Osman Tosuner,”Bafra Ovasında tarımla uğraşan çiftçiler bilinçli tarıma ve organik tarım üzerine girişimde bulundular, bunun sebebi ise Bafra Ovası’nın yüzde 90’ı kara toprak üzerine kurulu olmasıdır. 2023 yılında yazlık sebzelerde, kavun, karpuz ve yazlık çeşitlerde randımanlı, verimli bir yıl geçirdik. Bafra Ovasında geçen sene kışlık sebzede, 100 bin dekar alana ekim yapıldı. Bu yıl ise 95 bin dekar alan ile 105 bin dekar arasında kışlık sebzenin olmasını beklediklerini.” Kaydetti.

 

Ovada çeltik hasatlarının devam ettiğini söyleyen Tosuner,”Çeltik hasatlarının yapıldığı yere ekilen kışlık sebzelerden ikinci bir ürün alınıyor. Bu sebeple kışlık sebze üretiminde artış bekliyoruz. karnahabar, brokoli, hibrit lahana, ıspanak ve pırasa üzerine ekimler oluyor, kışlık sebzelerde fiyatlar güzel, tüketicilerin pazarlara gittiklerinde, Bafra Ovasından çıkan sebzeyi sorsunlar, buradan çıkan ürünler Adana, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mardin, İstanbul, İzmir ve Ankara’nın hallerinde Bafra Ovası’nın kışlık sebzeleri yok satıyor.” Dedi.

 

Osman Tosuner,”Kırmızı Lahanada 25 bin dekar alana ekildi, bazı çiftçilerimiz dönüm başı 10 ton alıyor, kimi çiftçilerimizde 8 bin ton verim alıyor. Ortalama olarak Bafra Ovası’ndan 200 bin rekolte bekleniyor. Komşu ülkelerimiz ile Doğu İllerimize günlük olarak iç piyasaya da veriliyor. 2024 yılı içerisinde Mart’ın sonu ile Nisan’ın başına kadar hasadın devam edeceğini.” belirtti.

 

Çiftçilikle uğraşan Bilal Vural ise,” Kırmızılahana hasadımız güzel gidiyor, fiyatlardan şuanda memnunuz, dönüm başına 20 ile 25 bin lira arasında kırmızı lahanayı satıyoruz. Bu yılın çıkan hasadın çiftçimizin yüzünü güldürmesini istiyorum.” Dedi.