Bafra'da yüz güldüren Kapya biber hasadı

Bafra Ovasında yüz güldüren Kapya biber hasatı

 

Türkiye'nin ikinci Çukur ovası olarak bilenen Bafra Ovasın da 33 bin dekar alanda Üreticiler tarafından hasatına başlanan Kırmızı Kapya biberin Hasatı devam ediyor.

 

Üreticiler, Bafra Ovasında yaklaşık 33 bin dekardan dönümüne 4 ton Kırmızı Kapya biberden yaklaşık 129 bin ton rekolte beklenen kapya biberin pazara inmeden alıcı bulması üreticileri fazlasıyla memnun etmeye devam ediyor.


Bafra ovasında Mayıs v Haziran ayında toprakla buluşan Kapya biberin Hasatı üreticiler tarafından sürdürülürken, emek harcanan kapya biber, hal ile pazara inmeden tarlada alıcıları tarafından hemen alınıyor.


Türkiye'nin en verimli ovalarından Bafra Ovası'nda üreticiler, kapya biber hasadına start verirkenSalça, toz biber yapımında kullanılan, közlenerek tüketilen kapya biber, lezzeti ki olmasının yanı sıra etli yapısıyla talep ve ilgi görüyor.

 

Ovadaki Yeşilyazı Mahallesi'nde kapya biber üreticisi  Adem Yanık, günde 80 ile 100 ton arasında kapya hasadı gerçekleştirdiklerini dile getirirken, Türkiye'nin dört bir yanına gönderdikleri, ürünün tarladayken alıcı bulduğunu  belirtti.

Üretici Adem Yanık, hem üretimini yapıyoruz hem de köylülerimizden alıp şehir dışına satışını gerçekleştiriyoruz. Başta Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Ankara, İstanbul, Şanlıurfa gibi önemli İllerimize gönderiyoruz 


Yanık, özellikle bu şartlarda köylümüz para kazanırkende İlçemizin ve bölgemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz dedi.


Adem Yanık; Bölgemizde  tam donanımlı analiz laboratuvarı olmadığı için ihracatçılar çekiniyor. Kapya biberimiz çok kaliteli ve aroması aranılan nitelikte olmasına rağmen ihracat konusunda sıkıntı çekiyoruz. 

Yanık, ama ürünümüz Mersin'e gidiyor, oradan ürünün geri gelme riski var. Bu riski de almak istemiyoruz.

Bölgemizde bu önemli  laboratuvar olsa ihracatı rahat ve  kolayca yapabiliriz.


Hem ülkemiz, biz ve Bölgemiz  kazanır  diyen Yanık, şu an Kapya biberinin fiyatının yüz güldürdüğünü  üreticilerin fiyatlardan oldukça memnun olduğunu,  şu an Hal fiyatı Çuvalı 9 ile 10 liradan, Koli olarak 10 ile 12 Liradan alıcı bulurken Pazar yerlerinde tezgahlar da ise kilosu 13 ile 15 liradan satılıyor dedi.