Bafra Kızılırmak Deltasında Leylekler Şenlendi
Avrupa Kuş Alanları Envanteri' n deki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olup UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Türkiye'deki 487 kuş türünden 358'ine ev sahipliği yapıyor. Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan 56 bin hektarlık deltada, irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık, sazlık ve ormanlık alanlar bulunuyor. Bitki çeşitliliğinin yanı sıra delta, çok sayıdaki balık, memeli, omurgasız ve sürüngen ile amfibi türü hayvanlara yaşam ortamı sağlıyor.
Türkiye’nin zengin biyolojik ve ekolojik alanlarından biri olan deltanın, aynı zamanda kuşların önemli göç yolları üzerinde bulunduğunu söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, binlerce göçmen kuşu burada misafir edildiğini, her yıl da yüzlerce leyleğin konakladığını söyledi. Doğanca mahallesindeki 20 dönümlük ormanlık alanda 50 yuva bulunuyor. ‘Leylek Köyü’ diye anılan alanda her yıl 900'ün üzerinde leylek ürüyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla yola çıkan leylekler, yuvalarına dönmeye başladı. İlkbahar ve yaz mevsimlerini burada geçirecek leylekler, ağustos ayından da deltadan ayrılacak.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı sorumluluğunda olan deltada, leyleklerin daha yakından izlenmesi için kuş gözlem kuleleri bulunuyor. Doğal yaşam alanında aileleriyle birlikte bisiklet turları yapan yerli turistler, kuşları ve diğer yaban hayvanlarını kulelere çıkarak gözetliyor. Leylekler ise kendilerini izleyenlere görsel şölen sunuyor.