Bafra Ovası brokoliyi yurt dışına satıyor
Çeltik hasadından sonra, 6 ay boş bırakılan çeltik arazileri ilk defa brokoli ekilerek tarıma kazandırıldı. Çıkan mahsul ise 15 TL’den Rusya, Polonya, Ukrayna ve Gürcistan’a satılıyor.
Samsun il Tarım ve Orman Bakanlığı, Ziraat Mühendisi aynı zamanda proje koordinatörü Ercan Karaduman, yaptığı açıklamada, Bafra ilçemizde 120 bin dekar alanda çeltik üretimi gerçekleştiriyoruz, çeltik hasadından sonra, çeltik alanlarımız kışlık dönemde atıl vaziyette duruyor. İlçe genelinin tamamında kışlık dönemde tarım yapılmadığını söyledi.
Samsun İl Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürlüğümüz ve Bafra Sebze Üreticileri Birliği ile yeni bir proje geliştirdiklerini belirten Karaduman, ekilen Çeltiği Ekim gibi hasat edeceğiz, Kasım ayında arazimizi hazırlayıp, brokoli dikeceğiz. Bu çalışma bölgede ilk defa yapılan bir çalışma, 250 dekar alanda, 625 bin adet brokoli fidemizi, Sebze Üreticiliği Birliği Başkanlığımızla beraber, üreticilerimizle toprakla buluşturduk. Çok olumlu sonuçlarla karşılaştıklarını” kaydetti.
Karaduman, burada üretmiş olduğumuz brokoli normal dönemde iki kat fiyat daha değerli oldu, hem de aynı zamanda ihracat ürünü olarak çok kıymetli, normalde brokoli üretildiği dönemde ihracatın olmaması, fiyatların düşük olması hesabiyle, brokoli ortalama 7 TL olduğu dönemde, 15 TL’den Rusya, Polonya, Ukrayna ve Gürcistan’a hazırlıyoruz ve satıyoruz.” Dedi.
Normal hasat olarak bir ton, bir ton 200 kilo verim alınırken biz 700 kilogram arasında hasat aldık, hasat tarihimizi 10 gün öne çekerek inşallah önümüzdeki yıllarda bu verimliliğimizi de arttıracağız. Samsun Bafra ilçesinde 120 Bin dekar çeltik alanını, üreticilerimizi, kışlık sebze üreterek, daha fazla kazanmasına sebebiyet vere bileceğimizi rahatlıkla söyleye biliyoruz. Bunun da tarihi bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Ülkemize, çiftçimize, çeltik üreticilerimize hayırlı olsun.” ifadesini kullandı.
Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı,” Çeltik hasadından sonra tarlalarımıza ektiğimiz brokoli hasadını yapıyoruz. Yurt dışına ihracatı 15 TL olarak veriyoruz. Çeltik tarlalarımıza ektiğimiz brokolilerimiz verimli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığının katkılarıyla bu projeyi uyguladık. Yaptığımız hasat fiyat olarak, tonaj olarak iyi, ürünün aroması güzel, bundan sonraki yıllarda, çeltik yerlerine bu yıl 250 dekar alanda uyguladığımız,inşallah bir dahaki yıl 120 bin dönüm alanda yarısını uygularız ve ülke ekonomimize katkı sağlarız.”
Çeltik üreticisi Bayram Halıcı,” Çeltik yerlerine bu yıl ilk defa brokoli ektik, verim olarak çok memnunuz, bu yıl 800 kilo verim aldık, haşereliden dolayı erken ekilen brokolilerde ilaçlama çok oluyor, bu brokoli organik ürün gibi tüketicimize ulaşıyor. Tüketici bu mahsulü yerken gönül rahatlıkla yiyebilirler, bizlerde çeltik yerlerini değerlendirdiğimiz için çok mutluyuz, ekonomimize katkı sağlıyoruz. Bütçemize katkı sağlıyoruz. Çeltik hasadından sonra 6 ay boş duracak arazide ikinci ürünü almaktan çok mutluyuz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bizlere verdiği destekten dolayı çok memnunuz, bizlerin çiftçiler olarak isteklerimiz bu yönde , daha fazla destek alarak daha fazla ürün üretmek istediklerini,” söyledi.