Bafra Ovası'nda pırasa hasadı devam ediyor
Kızılırmak Nehri’nin beslediği Türkiye’nin sayılı ovalarından olan, verimli kara topraklar üzerine kurulan, Bafra Ovası’nda pırasa hasadından dekar başına 5 bin ton verim alınıyor.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptığı açıklamasında,” Bafra Ovası Türkiye’de sayılı ovalardan bir tanesi, 450 bin dekar alana kurulmuş olan bir ova, bunun 315 bin dekar alanı sulanır vaziyette, ekilen ürünlerin en son kalanı pırasa, şuan pırasa sökümleri devam ediyor. Yaklaşık olarak 4 bin dekar alanın üzerinde ekili bir alan var. Dekar başına alınan rekolteyi, 5 bin olarak hesap edersek Bafra Ovası’nda 25 bin ton üzerinde verim beklediklerini.” Kaydetti.
Osman Tosuner,” Pırasayı ne kadar gecikmeli sökersen, o kadar kilogramda fark ediyor. Pırsa en zahmetli ürün, tarladan pırasayı söküyorsun, kesiyorsun, çamuru siliyorsun, iskeleye koyuyorsun, bir sürü zahmet. Tüketici ile üretici arasında dağlar kadar fark var. Bafra ovasında alıcılardan aldığım fiyatlarda 8 ile 10 lira arasında alım oluyor. Tarladan en az kilogramı 8 liradan satılan pırasa, büyük marketler zincirlerinde kilogram olarak 35 ile 40 lira kilogram fiyatı. Bu söylenecek rakam değil, bunların önlenmesi lazım. Denetim yapılması lazım. Tüketici ve üretici arasında zararlar olabiliyor. Cürüme olur,sararma olur, ama bu kadar fark olmaması lazım.” Dedi.
Bafra’dan çıkan ürünlerin lezzetli olduğunu söyleyen Tosuner,” Bafra Ovası tamamen kara topraklar üzerine kurulmuş bir ovaya, 20 bin ton çıkan pırasanın yüzde 95’i ilçe dışına çıkıyor, iç piyasa olarak ilk önce Samsun, Çorum, Ankara, İstanbul, Trabzon ve Rize’ye, ihracat olarak Batum ve Gürcistan’a gönderiliyor. Pırasa kamyon olarak gitmiyor ama, diğer ürünler karnabahar, brokoli ve lahananın yanında ek olarak pırasada sevk ediyor. Pırasa 12 ay kullanılır bozulmaz durdukça lezzetlenir. Ne kadar geç hasat edilirse, verim o kadar yükselir, tonaj olarak dekar başına 6 ile 7 ton da verebildiğini.” İfade etti.
Tosuner,” Hükümetimizden ve Devletimizden rahatsızlığımız yok, gübre, ilaç, mazot, yem pahalı. 5 kalem üzerinden Türkiye’de çiftçilik yapan tüm çiftçiliklerin desteklenmesini istiyorum. Yazlık ve kışlık sebzelerin tümü kayıt altına alınıp, öbür ürünler gibi az ve çok desteklenmeleri gerekir. Bu gün biz çiftçilere desteklenme olursa, 80 milyon değil, 180 milyon tüketiciye ürün üretmekten hiçbir sıkıntımız yok. “ şeklinde konuştu.
Doğanca Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan İsmail Çağlayan, “25 gündür işçilerimizle beraber pırasa topluyoruz. 10 lira ile 12 liradan ürünümüzü satıyoruz. Bize yüzde 15 kesiliyor, mazot ve gübrenin pahalı olması sebebiyle zorlanıyoruz. Maliyetlerimiz yüksek, mazot ve gübre fiyatları aşağıya insin bizler başka bir şey istemiyoruz. Bizler her zaman Devletimizin yanındayız.” Dedi.
Alaçam Etyemez ilçesinden Bafra’ya tarım işçisi olarak gelen Songül Uçar” 15 yıldır tarım işçisi olarak çalışıyorum. Tarlada ıspanak, turp, havuç ve kelem olmak üzere her işi yapıyoruz. Bizleri sabahın erken saatinde çavuşumuz evimizden alıyor. Hangi iş rast gelirse oraya gidiyoruz. Şükürler olsun halimizden memnunuz. Yevmiye olarak 600 liraya çalışıyoruz. Çavuşumuz bizi getirdiği için 700 lira aldığını da. “söyledi.