Bafra Ovası’nda silajlık mısır etkinliği yapıldı
Kızılırmak Nehri’nin sularının beslediği verimli ovada, silajlık mısır hasadına başlandı.
Konu ile ilgili yapılan açıklamada, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlm,” Bafra ilçesinde 2023 yılında Yaklaşık 200 bin dekarlık yem bitkisi alanının 75 bin dekarlık kısmını silajlık mısır oluşturdu. 2024 yılında ise 80 bin dekar arazide silajlık mısır üretimi gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Samsun geneline baktığımızda ise 2023 yılı TUİK verilerine göre 248 bin dekar arazide silajlık mısır üretimi yapılmıştır. Yani Samsun ili genelinde silajlık mısır üretiminin üçte birlik kısmı Bafra da gerçekleşmiştir. 2024 yılında Bakanlığımız Çayır Mera ve Amenajman Projesi Kapsamında yüzde 65 hibe ile 16 mahallede 654 dekar alanda 54 kişiye 109 paket silajlık mısır tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. “ dedi.
Sağlam, “ Yine Büyükşehir Belediyesinin ‘Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda’ Projesi kapsamında yüzde 60 hibe ile 65 mahalle de 1740 dekar alanda 288 kişiye 290 paket silajlık mısır tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Bu ve benzeri projeler sayesinde 2014 yılı silajlık mısır üretimi 42 bin dekar iken 2023 yılında silajlık mısır üretimi 75 bin dekara ulaşmıştır. Mısır silajı çok iyi bir kaba yem kaynağı olup yüzde 6-8 oranında protein ve yüksek miktarda da nişasta içermektedir. Birim enerji ve protein olarak bakıldığında en ucuz yem kaynaklarından biri.” Olduğunu ifade etti.
Şahıslarda bulunan, ayrıca Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) tarafından Bafra Ziraat odasına verilen silaj paketleme üniteleri sayesinde arazilerde silaj yapılabildiğini söyleten Sağlam, “ Bu vesileyle paketlenen ve Bafra da ihtiyaç fazlası olan mısır silajlarının diğer illere pazarlaması sağlanabilmektedir. Bu şekilde satış kolaylığı sağlandığında ikinci ürün olarak da silajlık mısır ekimi artacak ve ilçeye yeni bir ticaret kapısı açılacaktır.”
Kışlık sebze fidesi dağıtımı etkinliğine, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra ilçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ve çiftçiler katıldı.