Cengiz Holding İkiztepe kazılarına sponsor oldu
Cengiz Holding İkiztepe kazılarına sponsor oldu
Eti Bakır A.Ş. Samsun’un ilk, Türkiye’nin en uzun soluklu kazılarından biri olan İkiztepe’ye sponsor oldu.
Karadeniz arkeolojisinin protohistorik dönemleri için çok önemli bir yere sahip olan İkiztepe yerleşkesine verdiği bu destekle Eti Bakır, hem Karadeniz hem de Anadolu arkeolojisine katkıda bulunacak. 21 Temmuz 2022 – Başta enerji, madencilik, inşaat olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren Türkiye’nin lider iş gruplarından Cengiz Holding’in iştiraki Eti Bakır, Samsun’da devam eden İkiztepe kazılarına sponsorluk için anlaşma imzaladı. İmza töreninde açıklamalarda bulunan Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi İşletme Müdürü Ali Yılmaz ve Kazı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, gazetecilerin sorularını yanıtladı
‘BİNLERCE YILLIK MİRASI SÜRDÜRÜYORUZ’
Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi İşletme Müdürü Ali Yılmaz, “Bu sponsorluk, şirketimiz için kültür varlıklarımıza destek vermekten de öte bir anlam taşıyor. Samsun’daki İkiztepe kazılarında ortaya çıkan bulgular, burada o dönemlerde de bakır madenciliği yapıldığını ortaya koyuyor. Bugüne kadar İkiztepe kazı alanında, özellikle de mezarların içinde çok miktarda bakır alaşımından yapılmış silah, alet ve takılar bulunmuş.
Biz bu binlerce yıllık mirası bugün sürdürüyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Yapılacak yeni kazılarla bölgenin, Karadeniz ve Anadolu arkeolojisine çok önemli katkılar sağlayacağına inancımız tam” dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Eti Bakır ‘bugünün cevheri’ni, arkeologlar da ‘tarihin cevheri’ni ortaya çıkarıyor. O yüzden bu sponsorluğu bir değer ortaklığı olarak görüyorum. Bugün burada attığımız imzaların, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” Kazı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, “Kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarabilmek için tarihimizi doğru anlamalı ve korumalıyız.
Bu coğrafyanın tarihsel hafızası, birçok yönü ile günümüze ışık tutmaktadır. Bu bağlamda İkiztepe'de ortaya çıkarılan pişmiş toprak-kemik-taş eserler, Karadeniz'e özgü ahşap mimari, tekstil dokumacılığının ilk izleri ve metal kullanımı gibi pek çok maddi öğe 1974'ten beri Anadolu arkeolojisine yön vermektedir. Yerleşmede özellikle mezarlarda açığa çıkarılan metalden üretilmiş çeşitli silah, alet ve takılar halkın maden endüstrisinde ulaştığı bilgi ve birikimi net bir şekilde göstermektedir. Bu durum geçmişten günümüze gündelik hayatta metal kullanımının önemine işaret etmektedir.
Tarihin bize bıraktığı bu değerli mirası ortaya çıkarmak ve korumak için sundukları destekten dolayı Eti Bakır’a teşekkür ediyoruz’’ dedi. Kentin binlerce yıllık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal ise, “Halen yürütülen kazı çalışmaları gösteriyor ki Samsun, keşfedilmemiş bir kültürel miras hazinesi olarak araştırmacıları beklemektedir. Bu çalışmalardan en önemlisi Samsun’un Bafra İlçesinde devam eden İkiztepe Yerleşmesi’dir.
Şimdiye kadar geliştirilen kazılarda ele geçen çok sayıda esere bakıldığında İkiztepeliler’in metali kullanmak konusunda oldukça önemli teknik bilgiye sahip olduğu ve ustalaştığı görülmektedir. Kazı çalışmaları oldukça maliyetli olduğundan kazı alanlarında özellikle devlet desteği çok önem arz etmektedir.
Devlet desteğinin dışında İkiztepe Yerleşmesi'nin Eti Bakır A.Ş tarafından desteklenmesi kazının sürekliliği için taze bir nefes olmuş, Samsun’un Kültür Tarihi açısından da ayrıca değerli hale gelmiştir.
Maddi desteğin ötesinde Samsun’un kültürel mirasına yaptıkları katkıdan ötürü Samsun halkı adına Eti Bakır A.Ş yöneticilerine teşekkür ederiz.”