Fındık Bahçeleri Rehabilitasyon Projesi

Fındık Bahçeleri Rehabilitasyon Projesi İl Müdürlüğü Zirai Karantina Toplantı Salonunda Fındık Bahçeleri Rehabilitasyon Projesi Alet Ekipman Dağıtımı ve Patlıcan İnciri Fidanı Dağıtım Töreni tertip edildi.

 

İl Müdürlüğü Zirai Karantina Toplantı Salonu’nda 18.03.2022 Cuma günü ilki ‘Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor’ Projesi Kapsamında Alet Ekipman ve Makine Dağıtımı ve diğeri de ‘Patlıcan İnciri Yetiştiriciliğini Geliştirme’ Projesi Kapsamında Fidanı Dağıtımı olmak üzere iki ayrı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer AYDEMİR, Ondokuzmayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram KONUŞ, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer ERSOY ile Şube Müdürleri, İl Müdürlüğümüz Personeli ve Samsunlu üreticiler katılmıştır.

 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Fındıkta Rehabilitasyon Çalışmaları Kapsamında Alet Ekipman ve İncir Fidanı Dağıtım Törenine hoş geldiniz. Öncelikle, 18 Mart vesilesiyle 107 yıl önce Çanakkale’de şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye, Dünya Fındık üretiminin 65’ini, Fındık ihracatının ise 70’ini tek başına karşılamaktadır. Bu sebeple fındık ülkemiz için çok önemli ve stratejik bir tarım ürünüdür.

 

İlimiz; 2021 yılı itibarıyla toplam 1.168.039 dekarlık alanda 116.795 ton üretimi ile Ülkemizde 17’lik payı elinde bulunmakta ve Türkiye genelinde üretim olarak 2. sırada yer almaktadır. Fındıkta 2020 yılında 143 milyon TL ödeme yapılmıştır. 2021 yılında ise yaklaşık toplam 155 milyon TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Proje; Eylül 2022 ve Eylül 2024 tarihleri arasında 2 yıl olarak planlanmış ve bu kapsamda Fındık Yetiştiriciliği yapılan 13 ilçemizdeki 500 mahallede oluşturulacak örnek fındık bahçelerinde en az 1000 fındık üreticisiyle çalışılması planlanmıştır. Proje kapsamında kullanılacak alet- ekipman ve makine temin ihalesi İl Müdürlüğümüzce 23.02.2022 tarihinde yapılmıştır.

 

İlçelerimizin fındık alan büyüklükleri dikkate alınarak İl/ İlçe Müdürlüğümüz koordinasyonunda, İlçe sivil toplum kuruluşları (Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri vb.) teknik personeli dâhilinde projede toplam 24 adet Fındıkta Teknik Uygulama Ekibi planlaması yapılmıştır.

 

Bu doğrultuda Proje kapsamında; 5 adet Çapa Makinesi, 25 adet Sırt Akülü Budama Seti, 25 adet Motorlu Testere, 13 adet Sırt Atomizörü, 52 adet Budama Makası, 26 adet Budama Testeresi, 26 adet Fındık Bıçkısı, 25 adet Kalın Dal Budama Makası, 14 adet Baltalı Demir Orak, 14 adet Uzun Ağızlı Bel Kürek ve Meyvecilik Birimince Makineyle Çilek Bahçeleri Artık Kolay Kurulacak projesinde kullanılmak üzere Çilek Masura, Sulama Borusu ve Malç Çekim Makinesine (1 Adet) alımı yapılmış olup, toplam Proje Bütçesi 451.199 TL’dir. Yine İlimizde 75 üreticimiz tarafından 150 da kapama alanda yaklaşık 1700 ton Patlıcan İnciri üretimi gerçekleşmekte ve il sınırları içinde en fazla üretim kapama İncir bahçesi Tekkeköy, Canik ve İlkadım ilçelerinde yer almaktadır.

 

İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülecek olan Patlıcan İncir Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemiz kapsamında; Tarım ve Orman Bakanlığı finansman desteği ile 33 üreticimize; İlkadım, Canik, Atakum, Tekkeköy, Bafra ve 19 Mayıs İlçelerimize yeni kuracakları toplam 50 da alan için 1500 adet Patlıcan İnciri fidanı teslim edilmiş ve yine Proje kapsamında 33 üreticimize 1500 fidan için 37.500 TL tutarında hibe desteği verilmiştir.

 

Bugün üreticilerimize dağıtımlarını gerçekleştirdiğimiz her iki desteğin de hayırlı uğurlu olmasını diliyor; Projelerimize maddi manevi desteklerinden dolayı Samsun Valimiz Doç. Dr. Zülkif DAĞLI ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’e teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

 

Samsun Valisi Doç. Dr. Sayın Zülkif DAĞLI da yaptıkları konuşmalarında: “Samsun tarım memleketi ve tarım da geldiğimizden beri üzerinde durduğumuz bir konudur. İki tane önemli ırmağı olan Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın yanı sıra bereketli ovaları tarımsal açıdan gerçekten çok güzel imkânlar sağlıyor.

 

Yeter ki biz bunları değerlendirelim. Toprağımız bereketli, sularımız iyidir. Bundan sonrası da birazda bize kalmış. Biz iki haftada bir, bir ilçe programı yapmazsak zaten rahatsız oluyoruz. Bu kaynakları üretime daha fazla döndüreceğiz. Önümüzde iklim değişikliği dediğimiz bir konu var. Samsun'da yetişen ürün çeşitliliğine sahip olan il pek azdır. Bizim hemen 150 kilometre ötemizdeki illere bakın 10'u geçmez. Ben geldiğimde İl Müdürümüze; “Zeytin burada olur” dedim. Bin sene önce Samsun'da zeytinin olduğunu ben okudum. Zeytin buranın önemli türlerinden birisidir. Tropikal meyvelerle ilgili de çalışmalar başladı. Ejder meyvesi olsun, diğerleri olsun bir çalışma başladı.

 

Üretimde biraz daha çeşitlendirerek ve stratejik olarak gitmek gerekiyor." dedi. Konuşmaların ardından, Samsun'da Fındık Üretimi yapılan 13 ilçede kullanılmak üzere Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi kapsamında temin edilen 451 bin TL'lik alet ve ekipman, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan Fındıkta Teknik Uygulama Ekiplerine teslim edildi. Yine Patlıcan İnciri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında da 500 adet Patlıcan İnciri fidanları üreticilere dağıtımı gerçekleştirildi.