Üreticilere Çileğin Masura Hazırlığı anlatıldı

Üreticilere Çileğin Masura Hazırlığı anlatıldı

 

SAMSUN' UN Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçemiz Umutlu, Kızlan ve Vicikler mahallelerinde çilek yetiştiriciliğini ve geliştirme projesinde masura hazırlanması çiftçilere anlatıldı.

 

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında bahçe kuracağımız Umutlu, Kızlan ve Vicikler mahallelerimizde bulunan üreticilerimize arazide uygulamalı olarak masura hazırlanması, damla sulama sistemlerinin yerleştirilmesi ve fide dikim öncesi hazırlıklarla ilgili bilgiler verildi.

 

Çilek Yetiştiriciliğinde Sırta Dikim Nedir? Özellikle sofralık çilek bitkisi masura- set adı verilen yükseltilmiş yastıklara dikilir. Dikim yastık ve yatakların (masuralar) hazırlanma zamanı önemlidir. Masuralar erken bahar ve yaz dikimlerinde, sonbaharda hazırlanmalıdır. Sonbahar dikimlerinde ise dikimden 2-3 hafta önce yataklar hazır hale getirilir. Büyük arazilerde karık pulluğu ile, küçük alanlarda ise elle 60-70 cm genişliğinde, 20-30 cm yüksekliğinde hazırlanan masuralara sıra arası ve üzeri 30 x 30 cm olacak şekilde üçgen dikim sistemine göre dikimler yapılabilir. Çilek Bitkisinde Tarla Hazırlığı ve Gübreleme Nasıl Yapılır? Çilek bitkisi toprağın hafif asidik (pH 5.5 ila 6.5) ve hümüs ve bitki besin elementleri açısından zengin, gevşetilmiş ve geçirgen olmasını ister.

 

Bu bakımdan çilek yetiştiriciliğinde toprak işleme ve ahır gübresi verilmesi özel önem arz eder. Bunun için çilek kurulacak yerin toprağı bir dekara en az 3-4 ton olmak üzere hayvan gübresi ile gübrelenmeli ve sonbaharda pullukla en az 30 cm derinlikte sürülmelidir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40 kg A. Sülfat veya A. Nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra bir merdane ile hafifçe sıkıştırılmalıdır.

 

Ayrıca çilek bahçesi tesis edilmeden önce toprağın sürekli işlenmesinden ve değişik nedenlerden dolayı oluşan toprak taban taşını kırmak için çilek bahçesi dip kazan ile (50-60 cm.) derinlikte yaz aylarında sürülmelidir.

 

Son işlem olarak ikinci sınıf toprak işleme aletleri ile toprak iyice düzelttikten sonra dikim yastıkları masuralar hazırlanmalıdır denildi.